homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Det är en lustig silly season i Malmö där så gott som all information kring nyheterna vid vinterns två stora MFF-händelser har kommit från Norge.

Först var det Bergens Tidene som - innan Norling ens sagt upp sig i Malmö - luskade ut att Brann var nära att signa Rikard Norling.

Och nu är det Drammens Tidene som gång på gång avslöjar "allt" kring Strömsgodsets unge succétränare Ronny Deilas framtid.

Jag är på lång julledighet och någonstans veckan innan jul sade jag till mina chefer att jag inte kommer att skriva en rad under den ledigheten så länge det inte rör sig om att MFF är väldigt nära en ny huvudtränare.

Jag kollade igår, från långt inne i de djupa skogarna, en hel del uppgifter och...

Ja. Det är ju en text jag skriver det här och Malmö FF är på väg att satsa på det unga heta alternativet och om man ser till hur Ronny Deila har byggt den relativt lilla klubben i Drammen från ett lindansarlag till mästare så är det lätt att förstå vad MFF fallit för.

Det är Ronny Deila och Åge Hareide kvar på det där pappret över potentiella tränare men Hareides ålder är en annan än Deilas, båda är med svenska mått mätt dyra och i det läget gäller det att göra ett val, köra stenhårt på det och se vart det leder.

Att Ronny Deila trots sina två år kvar på kontraktet med "Godset" är mer än sugen på att lämna klubben bör stå bortom allt rimligt tvivel med tanke på att han tidigare i vinter träffade Djurgården för att diskutera tränarjobbet där. En norsk mästartränare på väg ut i ett Champions League-kval träffar inte en svensk ligasjua om han inte är riktigt sugen på att lämna sitt uppdrag.

Och det talar för MFF.

Trots att Deila har två år kvar på kontraktet med Strömsgodset och redan i dag en mycket högre lön än vad Rikard Norling hade i MFF. Norling tjänade 1,5 miljoner kronor om året i Malmö. Enligt norsk media ligger Deila i dag cirka en miljon högre än så och efter att ha pratat med branschfolk med god insikt lär MFF behöva betala runt 1,5 miljoner kronor för att köpa loss Deila från Godset.

Det skulle innebära att kostnaden för Deila kan bli väldigt hög, över åtta miljoner för en treårsdeal.

Och frågan är inte bara om Deila är rätt man för MFF utan också om man kan få honom för rätt pris.

Det gör att tränarfrågan i Malmö FF lever vidare även om klubben har utsett en etta på "hit-listen".

Och jag har funderat mycket på talangutveckling och långsiktighet gällande tränare den här vintern. Vad jag kommit fram till? Att inget av det främst är huvudtränarens jobb.

Talangutvecklingen ska först och främst ligga på andra tränare i klubben, från U-lag upp till specialisttränare i A-lag och långsiktigheten ska styrelse, sportchef och, så långt det är möjligt, spelartruppen stå för.

Huvudtränaren?

Han ska skapa ett vinnande lag. Och i det läge MFF är i ska han göra det från första dagen. Till den sista.

För det kvittar om Ronny Deila är 38 år och framgångsrikt byggt den enda klubb han någonsin varit huvudtränare i. Lyckas han lika bra i MFF är han i en större klubb (kanske gode vännen Ståle Solbakkens FCK?) inom tre år, lyckas han inte får han lämna MFF inom tre år.

Med det menar jag inte att MFF ska dumpa tanken på Ronny Deila, men jag tycker man ska dumpa tanken på ung tränarålder som en stor fördel för långsiktigheten. Rikard Norling och Roland Nilsson är, om inget annat, bra exempel på det.

Frågan MFF i stället ska ställa sig är om 4-3-3-förespråkaren Ronny Deila är en vinnare redo att komma ensam in i en organisation som redan är på plats och lämna den han ensam skapat bakom sig?

Har han erfarenheten Malmö FF behöver för att försvara sitt SM-guld och vara med och hugga om en plats i Champions League?

Det är möjligt att Deila är precis helt rätt.

Det är möjligt att Malmö FF är i ett läge där man behöver någon med mer erfarenhet och av ett annat slag.

I vilket fall som helst står MFF med två spännande och lämpliga huvudkandidater till sin tränarpost.

Nu handlar det om bläck på papper så snart som möjligt.

För tunga spelare behöver värvas och nio har kontrakt som går ut efter årets säsong.

Och vad MFF över allt annat måste undvika är ett sportsligt misslyckande i ett läge där många spelare gratis kan söka sig vidare.

Risken då är att man tvingas bygga om onödigt mycket.


Related Articles:
Dam Barbour Quilted Jacka
barbour sverige återförsäljare
barbour återförsäljare
Herr Barbour Quilted Jacka
barbour hund
barbour damjacka

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography