homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Olyckan inträffade i ett område mellan två pister. Schumacher hade precis hjälpt en vän som hade ramlat. När han sedan fortsatte att åka stötte han emot klippan som låg dold av den snö som fallit under natten. Schumacher kastades upp i luften och störtade med huvudet före mot en vass klippa och skadade framför allt den högra delen av hjärnan. Hans hjälm klövs i två delar.

Enligt uppgift hade Schumacher en kamera på hjälmen. Den franska polisen undersöker om han filmade sin egen olycka.

Sedan olyckan har neurokirurgerna på universitetssjukhuset genomfört två operationer för att undvika att blödningarna skadar hjärnan ytterligare och för att lätta på det tryck som uppstått när hjärnan svullnat.

Michael Schumacher ligger nedsövd i koma, hans kropp är nedkyld till runt 34 grader för att minimera alla påfrestningar och läkarnas senaste utlåtande lyder ”stabilt men kritiskt”. Ingen vet om han överlever och i vilket tillstånd det i så fall sker.

I torsdags fyllde Michael Schumacher 45 år. Hundratals Ferrari-fans i stallets röda tröjor samlades nedanför kliniken på femte våningen för att hylla sin hjälte. Familjen Schumacher tackade för uppvaktningen och sade att den hade rört dem till tårar.

Ferrari-fansen är långtifrån de enda som uttryckt sin medkänsla och oro. Hälsningar har kommit från hela världen, givetvis också från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Vid sjukhuset vakar Michael Schumachers familj – hustrun Corinna som funnits vid hans sida sedan 1991, barnen Gina-Maria, 16 år, och Mick, men också hans far Rolf och den sex år yngre brodern Ralf.

Det var Rolf Schumacher som drev go-kartbanan i Kerpen där sönerna lärde sig racerteknikens grunder, medan mamma Elisabeth stod i korvkiosken. Hon dog för snart elva år sedan, strax därpå vann sonen Michael ännu ett formel 1-lopp, den gången med en sorgbindel om armen.

På sin presskonferens i veckan betonade managern Sabine Kahm att farten vid olyckan inte varit ”alltför hög”. Det skulle inte heller stämma med bilden av Michael Schumacher. Han älskar visserligen farten, men är inte den som tog onödiga risker. Michael Schumacher påminner snarare om vår egen Gunde Svan. Schumacher var som racerförare perfektionisten som inte lämnade någonting åt slumpen. Han tränade mer än de andra, grubblade tillsammans med ingenjörerna om vilka detaljer som kunde optimeras och gick samtidigt i spetsen för att öka säkerheten inom en sport som varit förknippad med ett otal döds­olyckor.

Ändå betraktades Michael Schumacher länge som en tämligen hänsynslös streber som visserligen var världens framgångsrikaste formel 1-förare genom tiderna, men knappast den mest älskade.

Kanske var det comebacken 2010 som förändrade synen på Michael Schumacher – världen fick se en annan bild än den gängse. ”Schumi” var inte längre vinnaren, han visade att han också kunde konsten att förlora.

Efter tio år med Ferrari hade Michael Schumacher slutat efter säsongen 2006. Fyra år senare återvände han till Formel 1-cirkusen, nu i det nygamla Mercedes-stallet som hoppades att Silverpilen med Schumacher vid ratten skulle återfå den lyster den hade under legenden Fangios dagar. Förväntningarna kom som bekant på skam. Veteranen hängde med hyggligt, men det fattades en tiondel här och en tiondel där. Som bäst kom han trea i ett lopp. Hösten 2012, efter tre säsonger, hade Mercedes tröttnat och skrev i stället kontrakt med den 16 år yngre Lewis Hamilton.

Michael Schumacher konstrade inte. Han återvände lugnt och stilla till familjelivet, det var aldrig glamouren som dragit honom till Formel 1-världen. Motgångarna hade inte heller förminskat honom, snarare tvärtom. Michael Schumacher fick söka sina utmaningar på annat håll. Drygt ett år senare ställdes han inför den svåraste utmaningen hittills i sitt liv när en översnöad klippformation stod i vägen för hans framfart.


Related Articles:
barbour jacka pris
barbour stövlar
barbour dam
oljerock barbour dam
barbour jacka online
barbour

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography