homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Med smeknamnet "Svarta Pärlan" var Eusébio da Silva Ferreira länge ansedd som världens bästa spelare och med Benfica vann han ligan elva gånger under 15 år. 1965 blev han världens bäste fotbollsspelare och under VM 1966 vann han skytteligan på nio mål i turneringen där Portugal föll mot England i semifinalen.

På telefon från Lissabon berättar nu 71-åringen om känslorna inför Portugals möte med Sverige i playoff.

"Väldigt svårt"

Eusébio är inte överdrivet positiv när det gäller ett avancemang för sitt älskade landslag.

Han suckar.

Sverige är en tuff motståndare, tror Eusébio:

– Jag tror att det kommer att bli väldigt svårt för Portugal att ta sig till VM i Brasilien, Sverige är ett välorganiserat lag. De kommer att få jobba hårt. Sverige är ett bra lag nuförtiden, med bra, hårt arbetande spelare. Jag kan min fotboll och mitt Portugal, men det blir inte enkelt, vi har inte haft ett bra VM-kval.

Hur ser du på att Portugal får börja hemma?

– Jag tror att det blir en enorm press på Paulo Bentos lag att prestera direkt och få med sig ett bra resultat, för Sverige kan spela på det resultatet i Stockholm sen. Det är nog en liten fördel att avsluta hemma.

Hyllar Zlatan

Eusébio fortsätter:

– Portugal har mött två mindre namnkunniga lag på slutet (Luxemburg och Israel), men inte spelat så bra. De måste lyfta sig och jag vet att de kan. Mitt hjärta slår hårt för Portugals landslag. Men det kommer att bli svårt mot Sverige.

Vad säger du om Zlatan Ibrahimovics form just nu - och hans status?

– Han är den bästa spelaren i Europa just nu, bättre än Cristiano (Ronaldo). Han är inte bara den bästa spelaren Sverige någonsin har haft, han är en av de bästa som finns. Han är en otrolig spelare som kan hjälpa er vidare till VM.

– Jag önskar så klart att han har en dålig dag på jobbet för jag vill att Portugal går vidare, säger Eusébio.

"Upp till spelarna"

Vad tycker du om Paulo Bentos arbete med Portugal?

– Han är en ung tränare, men har fått chansen för att han har en hög kunskap om fotboll. Men det är inte upp till tränaren, utan det är upp till spelarna.

– De måste vara hundra procent fokuserade för att vinna matcherna. Framförallt Cristiano Ronaldo som måste hålla samma nivå som har gör i klubblaget. Och att han får vara fri från skador. Han är en fantastisk spelare, säger Eusébio.

Det blir Ronaldo mot Zlatan, en av dem går till VM. Du gjorde själv nio mål i VM 1966. Men tror du Zlatan kan göra nio mål i ett VM?

– Ja, kanske. Fotbollen är annorlunda nu. Det är svårt att prata om vem som gör flest mål. Men först ska nån av dem ta sig dit.

– Jag ber till Gud att Portugal ska ta sig till VM. Det är det jag tänker mest på, säger Eusébio da Silva Ferreira.


Related Articles:
Barbour Quilted Jacka
Dam Barbour Betty Interactive Liner
barbour online sverige
Barbour Quilted Jacka
Dam Barbour International
barbour sweden

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography