homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


De medverkande var orädda gamla scenrävar som bara tycktes ta regi om de hade lust. Deras magplask var lika magnifika som deras triumfer och det var både roligt att titta på och skriva om. Nu vet jag inte.

Programseriens forna konfliktytor och tuppfajter är borta. Det var länge sedan Börje Ahlstedt vägrade ställa upp på improvisationsteater med Peter Harryson, eller Jonas Gardell förnedrad lämnade fiollektionen som Staffan Scheja hade arrangerat. Årets gäster kommer till slottet med ett nu-ska-vi-ha-trevligt ristat i pannan. Aktiviteterna "danslektion" och "körlektion" håller stämningen på en nivå fullt jämförbar med en genomsnittlig kick-off. Skillnaden är väl det beställda samtalet.

Det pågår många bekännelsemiddagar överallt, det gruppkramas och det gråts till sentimental bakgrundsmusik i snart sagt alla kanaler. Alla berättar om sig själva överallt, så kanske SVT måste tillföra något nytt till formen. Släppa på konvenansen. Springa runt med dogmakameror. Föra in orosmoment. Lagret på verkliga gammelstjärnor verkar dessutom ha tagit slut, eller också vill de inte ställa upp, eller får bättre gage i "Så mycket bättre". Rättviseförmedlingen har en lång lista med intressanta kvinnor som de presenterar eftersom castingen är så låst i tre män och två kvinnor. Lika låst som formatet, som går på repeat och är renons på överraskningsmoment.

Allt det där skulle inte spela någon roll om de medverkande tilläts att ta plats. Nu blir det en deg som aldrig jäser. Allt man ser är själva formen.

Det är omöjligt att inte tycka om de medverkande, att cyniskt underkänna tårarna, eller berättelserna om Leif Andrées trasiga barndom, Malena Ernmans taskiga klasskamrater, Claes Månssons stroke, Lasse Åbergs åtta veckor övergiven på barnsjukhuset, eller Maria Lundqvists uppslitande skilsmässa. Vad ska jag göra annat än att ta fram empatin och avväpna mig under denna mysteleviserade gruppterapi där de medverkande generöst lyfter på förlåten till sin privata sfär. Alla utom musslan Lasse Åberg som envist motstår alla Maria Lundqvists försök att öppna honom. Gör det inte, Lasse, tänker jag. Säg inte hur du verkligen är när du är ledsen eller arg. Gråt inte! Det kan vara det mest radikala som händer under fem avsnitt. Integriteten är inte det du förväntas odla om du får helpension på slott fem dagar i rad.

Malena Ernman å sin sida, snuddar vid ett brännbart ämne utanför den egna familjesfären, det sexistiska dirigentväldet, men ingen gör annat än gapar åt den märkliga, främmande värld hon öppnar. Det blir inte ens en minidebatt om besläktade strukturella problem på teatrarna trots att det sitter skådisar runt hela bordet. Det får passera. Sen är det kaffe. Och en ny dag.


Related Articles:
Barbour Waxed Jacka
Herr Barbour Quilted Jacka
barbour webshop
Barbour Waxed Jacka
Dam Barbour Betty Interactive Liner
barbour hund

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography