homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Nyårsafton är för många en natt när himlen exploderar i en färgsymfoni. Och på Möllevångstorget i Malmö firades det nya året in med ett sedvanligt explosionskaos med många horisontella fyrverkerier.Malmöbon Petter har bott på Möllan i nästan femton år men aldrig följt raketerna på nära håll - förrän nu. Kring tolvslaget tog han sin mobiltelefon i hand för att uppleva firandet från utsidan.

– Jag har hört om det i alla dessa år, men aldrig varit ute i det. Men det var en speciell känsla. Oljudet var som musik, det var fint och förlösande. Det var härligt och bara pang. Hela stadsdelen bara poff. Ett vänligt vansinne, kan man kalla det, säger han när Kvällsposten ringer upp.

Filmar bland explosionernaI filmen får tittaren följa Petters vandring mot Möllevångstorget. Bara meter ifrån honom sprängs bomber och folk ses springa för att undgå att träffas.

- Det första som hände när jag kom till torget var att någon jäkla bomb briserade. Det bara ringde i öronen, säger Petter.Men Reine Adolfsson, som har över 20 års erfarenhet av fyrverkerier och jobbar till vardags som forskningsingenjör på Totalförsvarets forskningsinstitut, ryser när han får se filmen från Malmö.

- Jag är förvånad över att det inte händer mer olyckor än vad det gör när folk inte följer säkerhetsanvisningarna och hanterar produkterna som leksaker, säger han till Kvällsposten.Han menar att Möllevångstorget är ett klassiskt exempel på hur fyrverkerier används i stadsmiljö.

- Folk verkar inte riktigt förstå att det är "explosivämnen" de har att göra med. Bara för att man kan köpa dem på Ica betyder det inte att de är ofarliga, säger han.

Inga skador rapporteradeSjälvklarheter som säkerhetsavstånd, nykterhet och ordentliga avfyringsramper glöms ofta bort, menar Reine Adolfsson.- Ett klassiskt exempel på raketer som hanteras fel är när någon bara lutar den mot något på backen. Man frågar sig bara vad de vill uppnå. Om de vill att den ska smälla av på marken och skada någon. Man blir rent utsagt mörkrädd.Men trots de stora riskerna finns inga rapporter om några allvarligt skadade. Inte heller Petter säger sig ha sett någon som råkade illa ut under sin promenad.

"Tycker det var fantastiskt"- Visst är det lite småfarligt och folk är galna, men det funkar ju. När jag själv stod och hukade bakom en bil såg jag en mamma med två barn som stod en bit framför mig. Hoppas hon har koll, tänkte jag.Han tycker snarare att det är befriande osvenskt.- Vi svenskar är ju väldigt försiktiga av oss, vi sätter säkerhetsbälte och hjälm på allting, sedan finns det ju kanske kulturer där man inte oroar sig lika mycket. Jag tycker att det var fantastiskt.


Related Articles:
Herr Barbour Cranwell Jacka
Dam Barbour Polarquilt Jacka
barbour keps
Barbour Arctic Down Parka
Dam Barbour Liddesdale Jacka
barbour online sverige

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography