homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Islamiska Staten av Irak och Syrien, Da´aesh, en systergrupp till al-Qaida, anklagar de fem hjälparbetarna från Läkare utan gränser, , för spionage för Turkiets räkning.

Stormade fältsjukhus

Det uppger en källa på plats i Bernas där läkarna blev kidnappade natten till fredagen.

- På torsdagskvällen stormade de det första fältsjukhuset i området och kidnappade en rebelledare från Fria Syriska Armén. Sjukhuspersonal berättade att de beväpnade männen var ursinniga, misshandlade flera personer, slog sönder sjukhusutrustning och stal saker, uppger en källa på plats till Expressen.se

Da´aeshs beväpnade män ska ha anklagat både personal och läkare för spionage för Turkiets räkning.

Rebeller skickats till Turkiet

Källor uppger nu att flera skadade rebeller från Da´aesh under december skickades till Turkiet för vård men blev gripna av turkisk polis.

- Det fick Da´aesh att misstänka att läkare och personal för vidare uppgifter om vilka som är medlemmar i Da´aesh, till turkisk underrättelsetjänst , säger en källa.

Det är även en uppgift som spanska nyhetbyrån Efe rapporterar om.

Hjälparbetarna hålls kvar

Efter stormningen av fältsjukhuset fortsatte gruppen till läkarnas boende i samma område och kidnappade fem medarbetare från Läkare utan gränser och syrisk personal.

Alla syrier släpptes efter ett par timmar men de fem hjälparbetarna, bland dem en svensk medarbetare, hålls kvar i fångenskap.

- De fördes bort till Da´aesh-högkvarter i al-Najeya men vi vet inte om de är kvar där. Det pågår hårda strider i området, säger en källa.

Efter kidnappningen av läkarna för olika konsekvenser om de inte lämnar Syrien. Sedan dess pågår det hårda strider mellan Da´aesh och andra rebellgrupper från Fria Syriska Armén.

- Alla utländska läkare har lämnat Latakias landsbygd och flytt till Turkiet. Ingen vågar stanna kvar här, säger en källa.

Hårda strider

Under senaste dygnet har hundratals rebeller från båda sidor dödats och tillfångatagits i strider.

Medan Da´aesh försöker hålla sitt grepp över norra Syrien slåss de mot Irakiska armén i al-Anbar-provinsen. Da´aesh kamp handlar om att grunda en islamistisk stat över hela arabvärlden.

Expressen har flera gånger varit i kontakt med Läkare utan gränsers talesperson Karin Ekholm. Organisationen vill inte ge några detaljerade kommentarer om den bortförda personalen.

– Vi kan inte säga vilken den här gruppen var eller varför de har fört bort vår personal. Av säkerhetsskäl kan vi inte gå ut med mer information - mer än att vi arbetar med att få kontakt med dem och lösa situationen, har hon tidigare sagt.


Related Articles:
Herr Barbour A7 Brass Jacka
Dam Barbour Polarquilt Jacka
barbour lund
Barbour Arctic Down Parka
Dam Barbour Polarquilt Jacka
barbour online sverige

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography