homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Med Carina Rydbergs "Alla har vi älskat en vampyr" öppnas Kungliga operans antologi av 27 operaessäer av skilda slag och författare.

De flesta uppsatserna har redan kunnat läsas i Operans program och befunnits återvinningsbara, inte som före- utan efterläsningar, ingenting som förbereder publiken inför föreställningen utan i stället något att läsa vid nattlampan, sådant som kommenterar och associerar, berikar upplevelsen och i bästa fall lockar till återbesök.

Allt träffar kanske inte prick. Tomas Böhm måste ha haft problem med att försöka få in Tjajkovskijs "Spader dam" i spelberoendets koncept, när operan - i motsats till Pusjkins förlaga - bara handlar om en förälskad klasstrebers väg till snabba cash. Och Tiina Rosenbergs queerromantiska tankar kring operakonstens byxroller, eller i föreliggande fall en av dess få kjolroller, påminner oss bara om lågvattenmärket "Viva la mamma!" där Ingvar Wixell slutligen förnedrades på en scen som så ofta sett honom triumfera.

Medges också att Carina Rydbergs vampyrstudie inte har mycket att göra med Mozarts "Don Giovanni", fast det hade å andra sidan inte Stein Winges iscensättning heller.

Det mesta i antologin är både läsvärt och tankeväckande, och om där finns skåpmat här och var, så har den för det mesta hållit sig väl. Bland icke programbladsförankrat material finns höjdpunkter som Milan Kunderas underbara genomlysning av Janaceks "Den listiga lilla räven" - i Stockholm outgrundligt förkortad till bara "Räven". Men går det inte att reproducera ett notexempel snyggare?

Välskriven och överväldigande i sin fullständighet är också Claes Wahlins Macbethstudie. Eva Clementi, som liksom Wahlin tillhör bokens redaktörer, svarar för flera åhå- och ahaupplevelser när hon placerar Strindberg på operan. Men Per Arne Tjäder som lovsjunger Wieland Wagners uppgörelse med det gamla Bayreuth hade tyvärr inte nåtts av de nya rön som numera ger helt andra aspekter på sonsönerna Wagners förehavanden.

En utmärkt en-essä-vid-sängdags-bok alltså. Men - varför finns här inga bilder? Kungliga, som har ett så jättelikt fotogalleri av artister och scenerier att ösa ur och som verkligen skulle vara krokar att hänga upp minnena på!

Det får bli en brist att korrigera inför nästa utgåva. För nog finns det mer material att hämta i arkiven.


Related Articles:
barbour jacka dam
barbour återförsäljare sverige
Barbour Arctic Down Parka
barbour väst
barbour sverige återförsäljare
Barbour Quilted Jacka

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography