homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


December månad bjöd på mer regn och rusk än snö och pulka. Och väntan ser ut att bli ännu längre för de snösugna sydsvenskarna.

Väderinstitutet Storms prognoser sträcker sig fram till söndag 12 januari - och fram tills dess lyser snön med sin frånvaro.

- Det är fortfarande lite för varma temperaturer för att det ska börja snöa. Det blir visserligen kallare fram mot veckoslutet, men då blir det också klarare väder, säger Marianne Aabrekk, meteorolog vid Storm.

Orsaken till den hittills milda vintern är bland annat att flera lågtryck befunnit sig i området kring Island och Storbritannien. Det har blockerat kall luft från väst och samtidigt låtit varmare vindar från sydväst dra in över Sverige.

Kyligare luft från norr

- Den trenden fortsätter fram till onsdag men sedan verkar det äntligen bli en paus, det har legat lågtryck där i omgångar i ungefär tio veckor nu, säger Marianne Aabrekk.

Från torsdagen väntas kyligare luft från norr till söder och vidare ner genom Sverige och Danmark. Från fredagen väntas temperaturer ner mot nollstrecket i Malmö och på flera andra orter runtom i Sydsverige lär det bli minusgrader. Och det kallare vädret ger visst hopp om framtida snöfall. Men i prognosen för veckan som kommer så är det alltjämt snöfritt.

- Men som det ser ut nu kommer det gå från att vara varmt och vått till att bli kallt och torrt, säger Marianne Aabrekk.

- Utan moln blir det ingen snö. Och några tydliga prognoser som säger att "nu kommer snön" har vi inte för Sydsverige.

"Mycket ovanligt"

Den tidigare SMHI-meterorologen och numera väderbloggaren Lars Werner menar att milda och snöfria vintrar inte hör till ovanligheterna i Sydsverige - rent historiskt.

- Däremot är det väldigt ovanligt att det så otroligt milt även i stora delar av Norrland, säger han.

- Det är också mycket ovanligt att det inte alls kommit någon snö i Skåne under december. Det brukar alltid komma under några dagar även om det sedan smälter.

Samtidigt pekar Lars Werner på vädret snabbt kan slå om på bara några dagar.

- Statistiken säger att januari och en stor del av februari är våra kallaste månader och normalt sett har vi, även här i södra Götaland, ett par vinterveckor med snö. Så det finns inget som säger att vi inte får det i år.


Related Articles:
barbour jacka pris
barbour stövlar
barbour dam
oljerock barbour dam
barbour jacka online
oljerock barbour dam

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography