homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Strax efter tolvslaget kallades ambulans till Malmöstadsdelen Kroksbäck. En stor raket hade letat sig in mitt i en folksamling och hade träffat den då 13-åringe pojken i låret.

- När han kom in nyårsnatten 2012 var han förfärligt skadad. Det var då man insåg vilken förfärlig effekt de här raketerna kan ha och den potentiella livsfaran, säger Carl Johan Tiderius.

Höll på att förblöda

När pojken kom in till sjukhuset kämpade han för sitt liv. Nästan all muskulatur och all hud på låret var bortsprängt eller sönderkokt. Tjugo påsar blod krävdes för att han inte skulle förblöda och benet fick slutligen amputeras nedanför ljumsken.

Reine Adolfsson som till vardags jobbar som forskningsingenjör på Totalförsvarets forskningsinstitut var med och utredde Krokbäcksolyckan.

- När den här utredningen nådde mitt skrivbord trodde jag inte att det var möjligt att en raket som man kan köpa i Sverige kunde orsaka en sådan här skada, säger han.

Men provskjutningarna bekräftade hans farhågor.

- Hade den träffat honom i exempelvis magen kan vi ha haft en dödsolycka, säger Reine Adolfsson.

Införs i april i Sverige

Den nya lagen förbjuder försäljning av fyrverkerier med mer än 75 gram pyrotekniska satser. Beslutet är egentligen fattat på EU-nivå och skulle träda i kraft inom några år. Men efter olyckan har Sverige valt att låta lagen börja gälla från och med den 15 april 2014.

Carl Johan Tiderius och hans patient välkomnar lagändringen.

- Det här har hela tiden varit pojkens utgångspunkt att ingen annan ska drabbas. Han tyckte direkt att det här måste förbjudas och det kan jag bara hålla med om.

Även Reine Adolfsson ser positivt på den nya lagen.

- Och det är absolut ingen större förlust heller. De här stora raketerna har ersatts med produkter som är säkrare, mer prisvärda och även snyggare.

Samtidigt menar han att det inte finns någon anledning att stirra sig blind på storleken.

- Det betyder ju inte att de "mindre" raketer på något sätt är ofarliga. Hanteras en sådan fel kan det också orsaka stora skador, men man minimerar i alla fall riskerna.


Related Articles:
barbour väst
barbour jacka dam
Barbour Rosamund Läder Jacka
barbour återförsäljare
barbour jacka dam
barbour jackor

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography