homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Norrlandsoperans "Snödrottningen" är som en bilderbok för barn i juletid. Jag kommer att tänka på pop-up-böcker där förtjusande sagoväsen tittar fram ur luckor och öppningar och där författaren är någon man aldrig hört talas om vare sig förr eller senare. Foto: Malin Arnesson

Jag kommer snart att glömma kompositören Pierangelo Valtinoni, men icke Bente Rolandsdotter som har gjort scenografi och kostym till hela härligheten. På stora scenen i Umeå har de inte spelat opera sedan Kristofer Steens "La Bohème" i april. Men vinterns satsning är en slösande familjeföreställning för och huvudsakligen med barn. Applåd för det först som sist.

I "Snödrottningen" drabbas en pojke mystiskt av de djävulska skärvorna från en krossad spegel. Dessa får honom att bara se det som är ont och fult, lämna sin bästa vän Gerda och att söka sig till den iskalla matriarkens kyliga famn. När de äntligen återser varandra efter år av äventyr smälter hans hjärta av Gerdas tårar och de ser varandra med nya och könsmogna ögon.

Pierangelo Valtinoni är en habil samtida italiensk kompositör, som har målat den här symboltäta H C Andersen-sagan med färger som han ärvt från sina landsmän Puccini och Verdi och sedan blandat ut med jazz och Bernstein och glitter. Rent musikaliskt är det inte mer intressant än musiken till en storslagen barnfilm, men resultatet är charmigt.

Barnkörerna av kalasgäster, blommor, fåglar och rövare är helt oemotståndliga. Deras naturligt ljusa röster har en omedelbar påverkan som inga vuxna sångare i världen kan tävla med.

Utom kanske Lars Arvidson (Farbror Blå, korp och ren) som alltid är en fröjd att följa i aktion. De övriga solisterna är helt enkelt lite för upptagna med att hantera de inbyggda svårigheterna med att sjunga opera. Med så många barnamatörer på scenen hade det behövts en svinsäker vuxenensemble. Och Staffan Aspegrens schematiska regi hade behövt hjälp av en koreograf.

I Norrlandsoperans enorma barnkör ser jag dock ett löfte. Jag ser det i barnens strålande ögon från scenen och jag ser det i alla de vinkande händerna i publiken.


Related Articles:
Barbour Cranwell Jacka
Barbour Liddesdale Jacka
barbour jackor online
barbour jacka dam
Barbour Waxed Jacka
Dam Barbour Quilted Jacka

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography