homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


Föreställ er fem instrument - tre stråkar, en klarinett och en flöjt. Föreställ er så den lilla ensemblen kompletterad med ett visserligen lågmält och sparsmakat slagverk, men dock ett med många klangkällor. Byt sedan ut slagverket mot en flicka som med läppar, tunga och strupe förmår återge slagverkets kluck, tick, fräs och andra läten som ännu saknar beteckning plus fåglalåt, myggpip, regndroppande och ångestkvidande.

Därtill fragment av en italiensk text, vars utsökta poetiska lyster inte riktigt kommer till sin rätt i detta uppluckrade skick, samt sparsamma insatser av inspelade röster och instrumentklanger.

Sofia Jernberg heter det röstfenomen som gestaltar Elsa i "Lohengrin". Alltså inte Wagners patetiska offer för kravet på oförbehållsam kärlek till anonym frälsare utan Elsa i Salvatore Sciarrinos "Lohengrin", diktad och tonsatt i början av 1980-talet.

Hon sitter (troligen) på mentalsjukhus, övergiven av sin verklige eller inbillade make. Två kuddar associerar till svekfulla svanar i flykt. Runt henne skapar musikerna ett dröm- och mardrömsscenario i klang och rum, sällan entydigt men oavbrutet fascinerande. Sciarrino är inte de stora gesternas man.

För honom är tystnaden också musik, och hur jag än försöker se tillbaka på de skilda slags "musikalisk teater" som florerade under 1960- och 1970-talen kan jag inte minnas att jag upplevt något lika förtätat och förbryllande. Och en diametral motsats till Charlotte "Miss Very Wagner" Engelkes kontroverser med ilsken svan som senast sågs vid Östersjöfestivalen.

"Lohengrin" är en saga som tål många infallsvinklar.

Föreställningen kommer från Ny Musikk Bergen, där uppsättningen hade premiär i vintras. Att ett par förbiglimtande bidrag från en textmaskin råkar vara på norska gör inte så mycket - de är ändå varken särskilt tydliga eller informativa. Detta är inte precis de exakta beskedens teater.


Related Articles:
barbour jacka dam
barbour återförsäljare sverige
Barbour International
barbour väst
barbour sverige återförsäljare
Barbour Quilted Jacka

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography