homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography

 


I allt twittrande och fnittrande som uppstod efter avslöjandet att Carl Philip inte alls är någon designprins utan bara en vanlig, enkel signprins, tycks ingen ha observerat att det omtalade gnistgallret är en direkt attack på kungahuset och borde falla under rubriken högmålsbrott.

Det brinnande slottet som gallret stiliserar är visserligen inte den nuvarande skokartongen utan slottet Tre kronor, en betydligt pampigare byggnad med anor ända från Birger Jarls tid, som brann ner 1697. Det går inte att uppfatta gnistgallret som något annat en uppvigling till mordbrand i syfte att störta den konstitutionella monarkin. För ett sådant brott fick man för inte så länge sedan plikta med döden.

Nog är det uppseendeväckande att en medlem av kungafamiljen inte bara sätter sin namnteckning på verket utan till och med utger sig för att vara dess upphovsman. Varför skulle man, om än aldrig så symboliskt, vilja tutta eld på det kungliga slottet om man inte har ont i sinnet?

Man kan erinra sig att den riktige designprinsen Sigvard Bernadotte fråntogs sin prinstitel när han gifte sig under sitt stånd 1934. Hans vädjande till den nuvarande kungen om att återfå titeln hörsammades aldrig.

Ett av de föremål som Sigvard Bernadotte formgav var en tårtspade. När högmålsbrott senast fördes på tal var då en ung man kastade en tårta, visserligen utan spade, på kungen i Varberg 2001. Ynglingen undslapp ett sexårigt fängelsestraff och dömdes till 100 dagsböter.

Var och en kan räkna ut vilka illistiga planer Carl Philip måste ruva på för att bli av om inte med huvudet så åtminstone prinstiteln.


Related Articles:
Herr Barbour Rosamund Läder Jacka
Dam Barbour International
barbour online sverige
Barbour Betty Interactive Liner
Dam Barbour International
barbour webshop

back to top


homepage / pluck and play / children's corner / six short lute lessons / lute courses bavaria / lute courses öland / biography