Välkomna till Alvarsdal En website för min hemtrakts omgivningar Stefan Olof Lundgren
”Människan måste agera
som om allt beror på honom.”
Videor / Länsstyrelsen / Borgholms kommun / Ölandsbladet / En solskenshistoria / BRF Halltorpsbyn /Regeringen gör stora satsningar på skog och värdefull natur
Aktuellt diskussionstema: Halltorp 1:10 och Halltorp 1:23. Två olika områden, två olika funktioner: 1:10 - Betesområde. 1:23 - Oas för det rörliga friluftslivet. Däremellan en historisk gränsmur som negligeras av Länsstyrelsen.
Skicka nödhjälp till Ukraina med PostNord Gratis! Direktlänk till internet här.
VIDEOR I Halltorp 1:23 Overkill vid markberedning för stängsling Musik och kamera: S.O.L Sång: Astrid Kessler
II Läs och lär Klicka
på bilden för internet
III GRÄNSLÖST Halltorp 1:23 Alternativförslaget
IV Denna video visar de 75 askhögar som vittnar om hur markberedningen för stängsling av fastigheterna Halltorp 1:23 och Halltorp 1:10 har utförts av "Skogsvårdsbolaget" i uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar. Ett betänkligt klimatavtryck där avgaser, rök, sot och buller förpestat skogen samt omgivande bostadsområden under en månads tid vårvintern 2022. Markberedningen, en fyra meter bred gata, skall ge plats för de maskiner och fordon som anses behövas för att stängsla en kofålla. En kofålla som utan samråd med berörda grannar har boxats igenom av länsstyrelsen, som dessutom feltolkat historiska fakta för att försvara de aktioner som även kan ses i videon OVERKILL. Ortsbefolkningen ställs nu inför det faktum att det rörliga friluftslivet i den sista lilla oasen Halltorp 1:23 - som verkligen är en skog och inte en f.d. beteshage som Halltorp 1:10 var - endast kommer att nås genom att klättra över stättor eller i bästa fall någon självstängande grind för att få tillgång till det tvivelaktiga nöjet att motionera och försöka finna ro i själen från stress och vardagens förpliktelser i en kofålla. En provokation för alla de välmenande och förnuftiga medmänniskor som rekommenderar och manar att vi skall sköta om vår hälsa genom att röra oss ute i den friska luften, helst i en närskog så att bilen kan stanna hemma. Att göra rätt skall vara lätt! V I den här videon kommer vi att få se resultatet av ett arbetssätt med ett betydligt mindre klimatavtryck än det som kan ses i videon OVERKILL. Inga maskiner, inga utsläpp av koldioxid, ingen eld, rök eller sot. Ljudlöst arbete med grensax och fogsvans. 90 % av markberedning färdigt - två grova nerfallna träd och borttagning av den frilagda taggtråden återstår - 14 timmars arbete av en person, voilà: 400 meter markberedning. Stängslingen kan börja med att handslå pålarna. Vår appell: All verksamhet som hänger ihop med kofållan Halltorp 1:10 skall utövas söder om den historiska gränsmuren. Såsom av- och pålastning vid djurtransporter, placering av vattencontainern m.m. samt, naturligtvis, betande kor. Halltorp 1:23 förblir en fristad för det rörliga friluftslivet VI Tallar, Havsörnar och Länsstyrelesen Bakgrund Det har kommit till min vetskap att
under de omfattande skogsavverkningarna i Halltorps hage under Länsstyrelsens
ledning, har en stor tall med ett havsörnsbo sågats ner.
Om detta är sant så har myndigheten begått ett lagbrott.
I Wikipedia kan man läsa följande ”Skogsavverkning
kan därför vara ett hot mot havsörnens häckning
och är direkt förbjuden i närheten av existerande bon.”
Här är hela paletten av åtgärder som Länsstyrelsen kan tänkas utföra i naturreservatet Västra Sörby: ”4. Naturvårdande skötsel i form av:
Saknar ni något? Var är människans plats i
naturreservatet?
Det rörliga friluftslivet?
Friskvården i Guds fria natur?
Gud är död, länge leve Länsstyrelsen!
2020-12-19 blev ett naturreservat direkt i anslutning till vår tomt verklighet: Naturreservatet Västra Sörby Här kan ni ladda ner hela dokumentet: Åtta sidor med text och en karta över hela området. Här ser ni kartan: Det rosafärgade området Halltorp 1:23 är temat i den nedanstående brevväxlingen. Ett fint skogsområde på 15 ha. - vår närskog för det rörliga friluftslivet - som nu skall bli en kofålla. En kritisk film över markberedningen för stängsling kan ses på You Tube
Kommunikation med Länsstyrelsen i Kalmar angående Halltorp 1:23 7.2. 2022. Till Länsstyrelsen Hej, 8.2. 2022. Svar från Länsstyrelsen Hej Stefan Jag är Länsstyrelsens förvaltare för det nya naturreservatet Västra Sörby. För snart ett år sedan påbörjade en djurhållare betesprojektet efter att varit i kontakt med kommunen (Halltorp 1:23) och Ekerum (Halltorp 1:10) som äger de två fastigheterna. På Karås 1:5 är det inte aktuellt med bete, där röjer de närboende promenadstråk och i skogspartiet, i enlighet med skötselplanen. Förvaltningen var behjälplig i planeringen och skulle stå för del av kostnaderna. I höstas blev han dessvärre tvungen att hoppa av, och jag har nu slutfört röjningen och tagit kontakt med en annan djurhållare som är intresserad att släppa betesdjur i markerna. Förhoppningen är att det är färdigt så att djuren kan släppas ut kommande sommar Jag är väl medveten om att det är många närboende som nyttjar området för att promenera på de många små stigarna. Igår träffade jag den tilltänkta djurhållaren på plats och vi diskuterade bland annat till exempel självstängande gånggrindar just för att det ska vara enkelt att ta sig in i området fortsättningsvis. I takt med att betesdjuren gör sin påverkan på vegetationen och efter restaurering och röjningar inne i marken enligt skötselplanen kommer det samtidigt att bli än mer framkomligt än tidigare. I de norra delarna, på kommunens mark, planeras mindre åtgärder såsom frihuggning av äldre ekar, skapa mindre gläntor osv. Meden det längre söderut och närmare 136:an planeras för lite mer omfattande röjning för att få fram de igenväxta halvöppna gräsmarkerna så att de värdena inte går förlorade över tid. Du är välkommen att höra av dig till mig om du har förslag på hur jag kan underlätta för friluftslivet i området, har andra frågor, eller om det dyker upp något framöver. Med vänliga hälsningar Aron Edman Naturskötselenheten, reservatsförvaltare 9.2. 2022. Till Länsstyrelsen Hej, "I de norra delarna, på
kommunens mark, planeras mindre åtgärder såsom frihuggning
av äldre ekar, skapa mindre gläntor osv." Här en liten bakgrundshistoria.
Flera grannar och bekanta har för första gången kunnat besöka denna härliga närskog efter mina små ingrepp. Stormarna Gudrun (7 Januari 2005)
Per (14 Januari 2007) och Malik (29 Januari 2022) samt almsjukan har
gått hårt åt skogarna i Sverige. Ser fram emot att gott samarbete för klimatets, naturens och vår allas bästa i allemansrättens och det rörliga friluftslivets anda. De bästa hälsningar 9.2.2022 Till Länsstyrelsen Hej Aron, har varit ute i skogen och tittade
på den av mig föreslagna gränsen mellan det södra
området - "kohagen" - och Halltorp 1:23. 9.2.2022. Svar från Länsstyrelsen Hej!
Om stättor bedöms kunna räcka så är det att föredra. Olika grindlösningar är klart dyrare och bör bara användas där de verkligen gör skillnad för de besökande och i första hand där det är stort besökstryck. Jag tänker mig att placera ut någon stätta över till fårhagen i söder också så att även den delen blir enklare att komma åt.
Både Ekerums och kommunens fastigheter inom naturreservatet kommer att ingå i denna betesfålla. I detta område kommer troligtvis kor med kalvar att beta. Till skillnad ifrån t.ex. ungdjur är de i regel lugna och reagerar inte nämnvärt på människor. Ungdjur kan gärna bli lite till sig och nyfikna vilket leder till att de börjar springa omkring. Det är förstås inte utan att man blir lite nervös när en hel flock kor kommer löpande. Oftast är de dock inte ute efter att springa omkull en, utan backar undan eller springer vidare efter en stund.
Taggtråden som löper utmed muren noterade jag vid förra besöket på platsen och det ingår i planen att städa bor den.
Jag tycker det är trevligt att ni nyttjar och rör er i området, men framöver tror jag det är nödvändigt att vi tittar på stigsträckningarna gemensamt och vilka underhållsåtgärder som ska göras och av vem. Det är också viktigt att ha med sig att komunen är markägaren, och att man informerar dem om planer och åtgärder. Eventuellt utfallande virke osv vid åtgärder tillfaller dem. Det kan vara så att ni redan har kontakt med dem, men jag vill bara understryka vikten av det.
Med vänliga hälsningar
9.2.2022 Till Länsstyrelsen Hej Aron, jag förstår att du är
förvånad att någon kan engagera sig så mycket
som i mitt fall. Under de 43 åren som vi bott här har vi
aldrig sett vare sig någon markägare eller någon
utomstående som rört ett finger för vår närskog.
Egendom förpliktigar sägs det. I det här fallet har
det inte gällt. Slutligen gäller ju även allemansrätten "inte störa, inte förstöra" och det rörliga friluftslivets behov. Bättre friskvård finns inte. De bästa hälsningar 10.2.2022 Svar från Länsstyrelsen Hej Stefan!
Senast båda dessa fastigheter brukades aktivt var det betesmarker. Taggtrådarna är ett tydligt tecken på det. Halltorp ledde sina mjölkkor över vägen så att de fick beta i detta område. Oavsett om markägaren är på plats eller inte bör vi hålla en dialog med dem om hur området nyttjas och i vilka syften åtgärder görs.
Jag är inte förvånad över att ni är engagerade i ert närliggande skogsområde, utan snarare glad att det nyttjas. Det kommer att gå utmärkt att fortsätta med det även framöver, och jag är övertygad om att tillgängligheten kommer att öka snarare än minska i samband med återinförseln av betesdjur och efter kommande restaureringar till mer öppna marker i delar av den nya betesfållan.
Med vänliga hälsningar
10.2.2022 Till Länsstyrelsen. Hej Aron, såg just att det brev jag skrev
till vägföreningens ordförande även gick till
dej. 28.2.2022 Svar från Länsstyrelsen Hej Stefan!
Jag hittar inte något mail som verkar vara skrivet till vägsamfällighetens ordförande.
Efter röjningen i själva stängselgatan visade det sig att EON ganska direkt efter hade varit inne och gjort sin röjning under sin ledningsgata. I samband med röjningen lämnar de allt material där det faller. Det som låg i den blivande betesmarken bad jag därför vår entreprenör att samla upp så att det inte skulle bli liggande kvar som en rismatta som hindrar både djur och växtlighet i gräsmarken. Min förhoppning var att jag skulle kunna sköta denna röjning på ett mer naturvårdsinriktat vis kommande säsonger, men nu hann EON före. EON har kvar rätten att underhålla ledningsgatan.
Med vänliga hälsningar
1.3.2022 Till Länsstyrelsen Hej Aron, jag skall försöka att samla mina tankar till det som föregår i vårt bostadsområde Alvarsdal. Vi upplever ju i dessa dagar en svart tid i mänsklighetens historia. Krig, klimatkris, IPPC rapporten. Allting hör ihop, det som andra gör i stort (Bolsinaro i Brasilien) görs hos oss i smått. Jag samlar material, filmar och skriver
till vår vägförening och skriver nu till dej.
Här kommer några citat ur min kommunikation med dej och Kent (ordföranden) Hej Kent Träffade Lena från 27an i skogen (Halltorp 1:23) idag. Vi kom att prata om betesfållan som nu har markberetts för stängsling. Även hon blev bekymrad att behöva gå bland betande kor under skogspromenaderna. Hon kommer att ta kontakt med länsstyrelsen. Min fråga till dej: har Länsstyrelsen
kommunicerat med vägföreningen (som berörd granne)
angående stängslingen? Om inte tycker jag att vi borde
påpeka detta för dem och även gå ut till alla
boenden på Alvarsdalsområdet med information vad som planeras
i närtid så att även dom har möjlighet att yttra
sina synpunkter. Länsstyrelsens förhoppning är ju att
redan i sommar kommer djur att släppas ut i betesfållan Svar från Kent (man kan bli förtvivlad för mindre) "Hej Stefan Och det här har du skrivit. Onekligen
ett par bra argument för att gå på alternativgränsen. "Senast båda dessa fastigheter brukades aktivt var det betesmarker. Taggtrådarna är ett tydligt tecken på det. Halltorp ledde sina mjölkkor över vägen så att de fick beta i detta område. Oavsett om markägaren är på plats eller inte bör vi hålla en dialog med dem om hur området nyttjas och i vilka syften åtgärder görs. Jag är inte förvånad över att ni är engagerade i ert närliggande skogsområde, utan snarare glad att det nyttjas. Det kommer att gå utmärkt att fortsätta med det även framöver, och jag är övertygad om att tillgängligheten kommer att öka snarare än minska i samband med återinförseln av betesdjur och efter kommande restaureringar till mer öppna marker i delar av den nya betesfållan. Både Ekerums och kommunens fastigheter inom naturreservatet kommer att ingå i denna betesfålla. I detta område kommer troligtvis kor med kalvar att beta. Till skillnad ifrån t.ex. ungdjur är de i regel lugna och reagerar inte nämnvärt på människor. Ungdjur kan gärna bli lite till sig och nyfikna vilket leder till att de börjar springa omkring. Det är förstås inte utan att man blir lite nervös när en hel flock kor kommer löpande. Oftast är de dock inte ute efter att springa omkull en, utan backar undan eller springer vidare efter en stund."
Bäste Aron, klockan är nu sju på morgonen, dags att gå under duschen och en god frukost. Önskar dig en bra dag och du har en ständig inbjudan att komma och ta en promenad i ett skogsområde som du säkert kan gissa var det ligger.???? De bästa hälsningar 1.3.2022 Svar från Länsstyrelsen Hej Stefan!
Jag beklagar verkligen att det varit olägenhet i samband med röjningen och eldning av röjningsmaterialet. Alternativet är att köra ut materialet och därmed utföra ännu mer transport fram och tillbaka i marken med ökad risk för skador. Under perioden när skotaren körde i marken var det fortfarande tjäle, och maskinen är liten av just den anledningen att den ska vara skonsam mot marken och ta sig fram utan att behöva breda gator, den behöver bara knappt 2 m bredd. Viss påverkan blir det alltid, men jag bedömer den som begränsad efter den här åtgärden och som förväntat. Däremot behöver det vara framkomligt med traktor och stolpslagare när själva stängslet ska sättas. Den kräver ca 4 m bred stängselgata för att ta sig fram. En väl framkomlig stängselgata är också nödvändig för framtida tillsyn och underhåll. Stängslingen kommer att ske först senare i år när det torkat upp, och de blöta delarna närmast Halltorp Gästgiveri får de angripa ifrån två torra håll, eller handslå de stolparna. Senare i höst/vinter planeras en första insats av restaurering i de SV delarna av den nygamla betesmarken, men fram till dess kommer det bara handla om kortare insatser på några dagar i samband med stängsling osv under våren/försommaren.
Torpet utmed 136:an kommer att få stätta in i marken förstås, precis som jag gör området tillgängligt ifrån stugområdet i Alvarsdal. Stätta in i fårhagen saknas idag, det planerar jag också att köra ut senare i vår. Både dessa betesmarker kommer att bli mertillgängliga enligt min uppfattning om man bara gör medvetna åtgärder.
I beredningen av naturreservatet har det framkommit att hela reservatet kan komma att bli aktuellt att betas, skogarna i allmänhet och de öppna (en del f.d. öppna) gräsmarkerna i synnerhet i syfte att bevara och gynna de biologiska värdena som finns i området. Den kvadratmil som Halltorps hage innefattar, och som även Västra Sörby ingår i, är den i landet som hyser flest rödlistade arter. Området är av högsta prioritet för att jobba med mångfalden som finns. I detta område är värdena starkt knutna till hävdade gräsmarker och till kontinuiteten av ljusöppen ädellövskog med ek och hassel som dominerande inslag under lång tid. Idag försvinner betesdjuren ifrån denna typ av marker i en rasande fart och i reservaten är det vår uppgift att se till att de inte gör det och till och med återkommer till en del marker som djuren redan lämnat. Alla djur med fyra magar producerar gaser, även rådjur. Forskare bedömer också att vi ersatt den totala biomassan vilda gräsätare med motsvarande tamboskap under våra senaste tiotusental år av utrotning och jakt. Det finns många större problem ur klimatsynpunkt än att svenska kor pruttar som jag ser det och eftersom gräsätare är så tätt kopplade till biologiska värden är frågan betydligt mer komplex än att kor producerar metangas. Även gamla permanenta gräsmarker lagrar tex stora mängder kol i marken (stor del av kolet är uppbundet i underjordiska mikroorganismer och svampmycel, inte bara i det vi ser ovan ytan).
Jag står fast vid att beta hela området i enlighet med skötselplanens prioriteringar. Vi får istället göra de anpassningar som behövs för att betesdjur och människor ska kunna samsas i området. Korna kommer inte att gå hela året i fållan till att börja med. Det går till viss del att styra när betessläpp sker och om de ska gå hela betessäsongen eller om de kan gå där i perioder och i perioder vara på andra beten. Man ska vara medveten om att förflytting av djuren innebär en merkostnad för lantbrukaren och det är inte något vi kan kräva, men iaf föreslå eller vädja om.
Med vänliga hälsningar 25.3.2022 Till Länsstyrelsen Hej Aron, igår laddade jag upp den tredje
filmen. De bästa hälsningar
Kommunikation med Borgholms kommun
Öppet e-mail till Ilko Corkovic,
Kommunalråd i Borgholms kommun. 9.3.2022 Hej Ilko, Mitt ärende handlar återigen
om ett skogsområde som är hotat att bli förstört.
Nu är ägaren vi, dvs. Borgholms kommun. Områdesbeteckningen
är Halltorp 1:23 och ligger precis söder om f.d. Företagsbyn,
numera BRF Halltorpsbyn. Jag är permanentboende i Alvarsdals
fritidsområde, ett 40-tal hus som gränsar direkt till Halltorp
1:23.
Det är ingen rundbana utan en labyrint.
När nu detta område blev naturreservat 2020-12-19 (labyrinten var färdig) blev vi först mycket glada.
Äntligen blir detta område
skyddat. Döm av vår förvåning vad som nu skall
bli dess öde - en betesfålla för kor. Vad det betyder
för det rörliga friluftslivet är bekant: stora djur
(ca. 700 kg.) skall gå omkring på dessa stigar och göra
det som de alltid gör: beta, idissla, rapa och skita. När
sen människor kommer gående eller springande blir dom nyfikna,
vill hänga med. Jag talar av egen erfarenhet, det är inga
trevliga träningskamrater.
|